Természettudományi Hét

2016. április 4-8. között szerveztük az iskola felsős diákjai számára a természettudományi hetet, amely egyben a TÁMOP-3.1.4 pályázat témaheteként szolgált. Az idén a gyógy-és fűszernövényeket választottuk témának, és a gyerekek valamint a kollégák véleménye szerint is egy programokban gazdag és élménydús hetet tudhatunk magunk mögött.

Hétfőn Horváth Ferenc tanár úr az 5-6. osztályosok számára szervezte meg az informatika vetélkedőn, amelyen a 2-3- fős csapatok először az internet segítségével töltöttek ki egy kvíz kérdéssort, majd a Paint programban egy egészséges étel hozzávalóit kellett megadniuk és lerajzolniuk.  Urbancsok Győző kolléga pedig a 7-8. osztályosok számára hirdette meg az informatika vetélkedőt, ahol a csapatok egy PowerPoint bemutatót készítettek az általuk kiválasztott gyógy- valamint fűszernövényről. A feladat kivitelezésére 60 perc állt rendelkezésükre a csoportok.

Szentesen, a Pillár család kertészetében több mint húsz éve foglalkoznak ehető virágok termesztésével, így a téma hazai úttörőinek és szakértőinek számítanak. Saját nemesítésű virágaikat szabadalmi oltalom védi, számos, csúcsgasztronómiából ismert séffel és étteremmel állnak kapcsolatban, és rangos díjakat mondhatnak magukénak. A családi kertészetben több mint százféle ehető virág nő. Kedden mintegy 30 tanulóval ide látogattunk biciklivel, s csodáltuk meg a szebbnél-szebb virágokat és növényeket. Id. Pillár József kertészmérnök, a vállalkozás irányítója kalauzolt végig bennünket „birodalmának” egy kis darabján, s mutatta meg büszkeségeit illetve a gyerekeknek  lehetőségük volt megkóstolni, sőt haza is vinni néhány példányt.

Ugyanezen a napon a Gyógy-és Reformüzlet tulajdonosa és egyik eladója tartotta a másik programot. Bemutatták a gyerekeknek a legalapvetőbb gyógy-és fűszernövényeket, megszagolhatták és meg is ízlelhették ezeket. Szó esett az egészséges táplálkozásról, a gyógynövények jótékony hatásairól.

Szerdán a Koszta József Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán vettünk részt, ahol először Pintér Lászlóné múzeumpedagógus tartott bemutatóval egybekötött előadást a vadon termő illetve otthon is termesztett gyógynövényekről, történetükről, jótékony hatásukról, majd játékos feladatok segítségével meg is nézhettük, sőt meg is szagolhattuk a legfontosabbakat. Ezután Köröndi Leona, Csorba Lászlóné és Pintér Lászlóné segítségével gyönyörű illatzsákok készítettünk, amit levendulával vagy rózsaszirommal tölthettünk meg.

Csütörtök a horgászat szerelmeseinek kedvezett. Borbás István tanár úr mutatta be a Szentes és környéki horgásztavakat valamint ismertette a békés és a különböző ragadozó halak horgászati fortélyait, a csalikat. Végül a tanulók a feleltető gép segítségével számot adhattok az elsajátított ismeretekről.

A Természettudományi hét utolsó bemutatóját Sprok János tanár úr tartotta „szerelmeiről”, az ásványokról. Beszélt a keletkezésükről, felépítésükről, előfordulási helyükről, s gyűjteményének néhány darabját meg is nézhették az érdeklődők. A kiállított ásványokat meg is tapogathatták, sőt a sókristályt a bátrabbak meg is „kóstolhatták”.

Szeretném megköszönni a munkaközösség valamennyi tagjának a hét lebonyolításában való aktív részvételt valamint külön szeretnék köszönetet mondani Keresztesné Farkas Erzsébet kolléganőnek a programokban nyújtott segítségét, kíséretét és dokumentálását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük