A Mátrában jártunk

2013. május 6.

A huszonnégy fős 7-8. osztályos diákcsoportunk 4 napos témahét programon vehetett részt a Mátrában május 06-09-ig. Az utazás a Szentesi Művelődési Központ TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0086 „Gyermek-LAND” Szentesen című pályázata keretében valósult meg. Ennek köszönhetően megismerkedhettünk a Mátra földrajzi szépségeivel és kulturális értékeivel. Szálláshelyünk a festői Mátraszentimrén volt.

A négy nap alatt számos nevezetes helyszínt kerestünk fel. Egerben a Dobó István Vármúzeumban tettünk látogatást, ahol a vár alatt a Kazamata légköre bűvölt el bennünket. Galyatetőn a kilátóból, majd Kékestetőn a TV torony tetejéről csodáltuk meg a Mátra szépségét. Az utóbbi helyen a Szanatórium kertjében mókusokat etettünk a tenyerünkből, majd lesétáltunk Mátraházára. Parádsasváron egy üvegcsiszoló manufaktúrában meg tanultuk hogyan kell poharat díszesre csiszolni, s az általunk készített termékeket meg is kaptuk ajándékba. Parádfürdőn az Ilona patak mentén egy kellemes sétát tettünk a vízeséshez. Minden nap szebbnél szebb ásványokat gyűjtöttünk az elhagyott bányákban. Az utolsó napon, Mátrafüreden a nyári bob pályán vidám perceket töltöttünk, s ezután az erdei vasúttal Gyöngyösre utaztunk a Mátra Múzeumba, ahol törpének érezhettük magunkat a Mamut csontváz mellett. A Természettudományi Pavilonban a kitömött állatokban, akváriumokban, különleges növényekben gyönyörködhettünk.

A kirándulás nagy élményt jelentett a tanulók számára, hiszen sokan először jártak Magyarország e gyönyörű vidékén. Köszönjük a Művelődési Központ projektmenedzsmentjének, hogy e kirándulást lehetővé tette számunkra és Fazekas Petra és Sprok János pedagógusoknak, hogy a megvalósításban aktívan részt vettek.

Molnárné Szalai Edit
a témahét vezetője